Torra ögon

Har du torra ögon?

Kliniskt beskrivs torra ögon som keratokonjunktivit sicca eller som torra ögon Syndrom (DED), torra ögonsyndrom, en störning i tårarnas smörjfunktion. De uppstår när det finns för lite tårvätska eller när det finns förändringar i tårvätskan sammansättning. Allmänna hälsoproblem eller vissa ögonsjukdomar kan också vara orsaken till torra ögon. I alla fall orsakar det tårfilmen, vilket bör skydda ögonytan, spricker / går sönder.

Detta hjälper mot torra ögon

Om orsaken till torra ögon inte kan tas bort kan symtomen på torra ögon behandlas målmedvetet. Olika smörjande ögondroppar finns tillgängliga. För sporadisk en droppe med låg till måttlig viskositet såsom HyloFresh eller HyloComod, för mer långvariga och bestående sjukdomar, bör du välja en droppe med högre viskositet såsom HyloGel. Läs mer om olika produkter och vad som fungerar bäst för dina ögon här. Endast produkter som inte innehåller konserveringsmedel bör användas eftersom konserveringsmedel kan skada tårfilmen och ögats yta.

Lindrar trötta, irriterande och röda ögon
Smörjer torra och trötta ögon
Vårdande kombinationsdroppe
Intensivt smörjande droppar vid torra ögon

Varför får man torra ögon?

Fler och fler människor lider av torra ögon. Å ena sidan beror det på förändringar i miljöförhållanden och livsstil, å andra sidan pga. den ständigt åldrande befolkningen, eftersom risken för torra ögon ökar med åldern. Att arbeta framför en datorskärm är definitivt en riskfaktor för att få torra ögon, eftersom vi tenderar att blinka mindre när vi arbetar framför en skärm än när vi utför andra
uppgifter.

Detta innebär att mindre av tårfilmen fördelas över hornhinnan än normalt. Många kontaktlinsbärare upplever torra ögon eftersom linserna själva hindrar flödet och fördelningen av tårfilmen i ögat. Med linser ökar sannolikheten för torra ögon med en faktor tolv (källa?). Torr luft på grund av uppvärmning och användning av luftkonditionering, avgaser, föroreningar eller rök kan också skada tårfilmen och är således även de faktorer som ökar incidensen av torra ögon.

Skador och inflammation i ögat kan också påverka mängden tårar och sammansättningen av tårfilmen. Sjukdomar, särskilt i huden eller nerverna, och olika läkemedel, såsom betablockerare, kan i vissa fall också påverka kvaliteten på tårfilmen.

En skadad tårfilm skyddar inte ögat

Om du har för lite tårfilm eller om tårfilmens sammansättning har förändrats kan det få tårfilmen att spricka. Då blir ögat överkänsligt för omgivningen. Tårfilmens funktion är att skydda ytan på ögat, samt att tillföra syre och näringsämnen till cellerna på hornhinna. Om tårfilmen skadas blir det lättare för mikroorganismer att angripa och infektioner kan bli vanligare. När tårfilmen spricker blir ögat torrt och du kan få ärrbildning, suddighet och permanent skada på hornhinnan. Detta kan i vissa fall orsaka permanenta synskador.

Torra ögon kliar och bränner

Rinnande ögon är ett överraskande symptom på torra ögon. Det här är för att tårvätskans sammansättning avviker från det normala och de speciella ämnena, främst oljor förekommer i fel koncentration. Detta leder till en instabilitet i tårfilmen. Det spricker lättare och lämnar torra områden på ögat yta. Ögat reagerar genom att producera mer vätska, vilket ”överflödar” för lipidskiktet håller inte tillräckligt tätt.

Få rätt hjälp för torra ögon

De flesta som har milda eller måttliga symtom på torra ögon får bra lindring genom att droppa ögonen med en lämplig ögondroppe, en till flera gånger om dagen. Smörjande ögondroppar fungerar också bra för dem som bara lider av torra ögon i speciella situationer, till exempel vid arbete framför en skärm eller när de är ute i vind och blåst. För långvariga och ihållande krämpor finns det geldroppar som har högre viskositet än vanliga ögondroppar och därför stannar längre på ögat.

Dessutom kan användningen av ögonsalva på natten vara bra, eftersom kroppen inte producerar så mycket tårvätska när du sover. Detta kan leda till skorpning längs ögonlockskanterna, vilket i sin tur kan skada hornhinnan. Faktorer som kan orsaka torra ögon bör tas bort så långt det är möjligt. Undvik luftkonditionering och säkerställ god inomhusventilation. Det är också en fördel att undvika rökiga rum. Ett bra tips är att gå en promenad på kvällen istället för att sitta framför TV´n, det är avkopplande för ögonen.

Om du har torra ögon till följd av en systemisk sjukdom, medicinering eller ögonskada är det viktigt att konsultera en läkare. Om du har svåra och ihållande sjukdomar bör du alltid kontakta en specialist som ögonläkare eller optiker. Dessa kan fastställa en korrekt diagnos och rekommendera korrekt behandling.

Torra ögon är ett vanligt problem som drabbar många människor. Det kan bero på flera faktorer, inklusive ålder, miljö, medicinering, och hälsotillstånd. När ögonen inte producerar tillräckligt med tårar eller tårarna inte har tillräckligt med fukt, kan ögonen bli torra och irriterade. I denna artikel kommer vi att titta närmare på orsakerna bakom torra ögon och hur Hylo Ögonvård kan hjälpa till att lindra symptomen.

Orsaker till torra ögon

En vanlig orsak till torra ögon är åldrandet. När vi åldras producerar ögonen mindre tårar, vilket kan leda till torrhet och irritation. Miljön kan också spela en roll i utvecklingen av torra ögon. Luftkonditionering, uppvärmning, och utomhusluft kan alla bidra till att torka ut ögonen. Även långa perioder framför datorer eller andra skärmar kan leda till ögonbelastning och torrhet. Vissa mediciner kan också orsaka torra ögon som en biverkning. Dessa inkluderar antihistaminer, betablockerare, och antidepressiva läkemedel. Hälsotillstånd som diabetes, sköldkörtelsjukdomar och reumatoid artrit kan också bidra till torra ögon.

Symptom på torra ögon

Torra ögon kan orsaka en rad olika symtom, inklusive ögonirritation, klåda, och brännande känsla. Ögonen kan också känna sig trötta och tunga, och du kan uppleva ökad ljuskänslighet. Torra ögon kan också orsaka suddig syn och ibland smärta.

Hylo Ögonvård

Hylo Ögonvård är en serie av ögonvårdsprodukter som är speciellt utformade för att lindra torra ögon och andra ögonproblem. Hylo Fresh är en ögondropp som är speciellt utformad för att lindra torrhet och irritation i ögonen. Denna produkt innehåller en kombination av natriumhyaluronat och ectoin, två ämnen som hjälper till att återfukta ögonen och skydda dem mot irritation och inflammation. Hylo Comod är en annan ögondropp som är utformad för att lindra torra ögon. Denna produkt innehåller också natriumhyaluronat, men det är formulerat för att vara extra mildt för ögonen. Hylo Comod kan användas för att lindra torrhet, irritation och andra ögonproblem, inklusive allergiska reaktioner.

Hylo Care är en ögondropp som är utformad för att lindra torra ögon och andra ögonproblem som orsakas av miljöfaktorer, såsom luftkonditionering och uppvärmning. Denna produkt innehåller också natriumhyaluronat, tillsammans med vitamin B12 och dexpanthenol, två ämnen som hjälper till att skydda och återfukta ögonen. Hylo Care kan användas för att lindra torrhet och irritation, samt för att förebygga ögonsjukdomar som kan orsakas av miljöfaktorer. Hylo Gel är en ögondropp som är utformad för att lindra svåra fall av torra ögon. Denna produkt innehåller en hög koncentration av natriumhyaluronat, som hjälper till att återfukta och skydda ögonen på djupet. Hylo Gel kan användas för att lindra svår torrhet och irritation, samt för att lindra symtom på sjukdomar som keratit och konjunktivit. Alla Hylo Ögonvård produkter är fria från konserveringsmedel och kan användas av personer med känsliga ögon eller kontaktlinser. Produkterna är också lämpliga för personer som lider av allergier och andra hälsotillstånd.

Hylo Ögonvård: Lättillgänglig hjälp för torra ögon

Torra ögon är ett vanligt problem som kan orsaka obehagliga symtom och påverka synen. Hylo Ögonvård erbjuder ett brett utbud av produkter som är speciellt utformade för att lindra torrhet och irritation i ögonen. Från milda till svåra fall av torra ögon, finns det en Hylo-produkt som passar dina behov. Användning av dessa produkter kan hjälpa till att återfukta ögonen och lindra symtomen på torra ögon, vilket kan bidra till att förbättra din syn och livskvalitet.

Varför torra ögon?

Torra ögon

Varför?

Torra ögon är i själva verket besvär som påverkar ögats så kallade tårfilm. Normalt producerar tårkörtlarna hela tiden tårvätska som fördelas jämnt över ögats yta vid varje blinkning. Denna tårfilm förhindrar uttorkning, smörjer ögonlocket och ser till att ljuset bryts rätt. Vid besvär med torra ögon produceras antingen för lite tårvätska eller så avdunstar den för snabbt.

Orsaker

En av fem vuxna svenskar har problem med torra och trötta ögon i varierande grad, och orsakerna är flera bl a mer tid framför datorskärmar och smartphones som gör att man blinkar färre gånger. Andra vanliga orsaker är användning av kontaktlinser, rökning och vistelse i miljöer med air condition. Det kan också bero på kost, ålder, klimakteriet, sjukdomar, läkemedel m.m.

Symtom

Den som har torra ögon upplever ofta att det bränner, svider eller skaver i ögonen, att de är trötta och röda, rinner hela tiden och att det är svårt att sätta i linser. Idag erbjuds symtomlindring med hjälp av en rad olika smörjande ögondroppar med olika innehåll, Omega-3 kapslar och läkemedel mot torra ögon.

Alla kan drabbas av torra ögon!

Miljö, ålder och livsstil kan ge besvär

Om oss

Medilens Nordic AB är en ledande leverantör av produkter
mot besvär med torra ögon i Norden

Produkterna finns representerade på apotek och hos optiker. Sedan 2003 representerar Medilens serien HYLO ögonvård och i Sverige har vi marknadsfört produktkonceptet under namnet ”Pigga Ögon”. Produkterna är tillverkade av det tyska läkemedelsföretaget URSAPHARM Arzneimittel GmbH som är både nummer ett i Tyskland och ett av Europas ledande företag inom receptfria produkter som behandlar besvär med torra ögon. Medilens startade 1997 och är ett agenturföretag som säljer produkter inom ögonvård till ögonläkare, ögonkirurger, ögonsköterskor, ögonmottagningar, optiker, apotek och vårdcentraler.

Kontakta oss

Har du några frågor om våra produkter?