Svidande ögon

Har du svidande ögon?

Kliniskt beskrivs torra ögon som keratokonjunktivit sicca eller som torra ögon Syndrom (DED), torra ögonsyndrom, en störning i tårarnas smörjfunktion. De uppstår när det finns för lite tårvätska eller när det finns förändringar i tårvätskan sammansättning. Allmänna hälsoproblem eller vissa ögonsjukdomar kan också vara orsaken till torra ögon. I alla fall orsakar det tårfilmen, vilket bör skydda ögonytan, spricker / går sönder.

Detta hjälper mot svidande ögon

Om orsaken till torra ögon inte kan tas bort kan symtomen på torra ögon behandlas målmedvetet. Olika smörjande ögondroppar finns tillgängliga. För sporadisk en droppe med låg till måttlig viskositet såsom HyloFresh eller HyloComod, för mer långvariga och bestående sjukdomar, bör du välja en droppe med högre viskositet såsom HyloGel. Läs mer om olika produkter och vad som fungerar bäst för dina ögon här. Endast produkter som inte innehåller konserveringsmedel bör användas eftersom konserveringsmedel kan skada tårfilmen och ögats yta.

Lindrar trötta, svidande och röda ögon
Smörjer torra, trötta och svidande ögon
Vårdande kombinationsdroppe
Intensivt smörjande droppar vid torra ögon

Svidande ögon? Vi hjälper dig!

Svidande ögon kan vara en obehaglig upplevelse som kan påverka din dagliga rutin och minska din produktivitet. Det är ett vanligt problem som kan ha många orsaker, inklusive allergier, infektioner och torra ögon. Allergier är en av de vanligaste orsakerna till svidande ögon. Det kan uppstå när ögonen utsätts för allergener som pollen, damm eller djurhår. Dessa allergener kan orsaka en allergisk reaktion som leder till röda, vattniga och svidande ögon. Infektioner är en annan vanlig orsak till svidande ögon. Infektioner kan uppstå när bakterier eller virus angriper ögonen och orsakar inflammation. Detta kan leda till svidande och irriterade ögon, och i vissa fall kan det också orsaka ögoninfektioner som konjunktivit eller hornhinneinflammation.

Svidande ögon: orsaker, symtom och behandlingar

Torra ögon kan också orsaka svidande ögon. Detta kan uppstå när ögonen inte producerar tillräckligt med tårar eller när tårarna inte är tillräckligt effektiva för att hålla ögonen fuktiga. Torra ögon kan också uppstå när du tittar på en skärm under en längre tid eller när du vistas i en miljö med låg luftfuktighet. För att lindra svidande ögon kan det vara användbart att använda ögondroppar som är speciellt utformade för att lindra svidande och irriterade ögon. Det kan också vara till hjälp att undvika allergener, att rengöra ögonen regelbundet och att undvika att gnugga ögonen.

Lindra svidande ögon med Hylo Eye Care

Svidande ögon kan orsaka obehag och irritation och är ett vanligt problem som många människor upplever någon gång i livet. Det kan även vara ett tecken på en underliggande sjukdom eller infektion, därför är det viktigt att ta svidande ögon på allvar och söka läkarvård om symptomen fortsätter eller förvärras. Orsakerna till svidande ögon kan variera, inklusive torra ögon på grund av långvarig skärmtid eller vistas i en torr miljö, allergier, damm eller rök samt vissa läkemedel. Infektioner som konjunktivit eller ögoninflammation kan också orsaka svidande ögon.

Specialiserade ögondroppar för svidande ögon

För att lindra symtomen av svidande ögon kan du använda ögondroppar eller ta pauser från skärmar och andra aktiviteter som kan orsaka ögonbelastning. Antihistaminer kan hjälpa vid allergiska reaktioner och det är också viktigt att undvika rökiga eller dammiga miljöer och använda skyddsglasögon vid farligt arbete för att minska risken för svidande ögon. Om symtomen inte förbättras eller blir allvarligare bör du söka läkarvård. Din läkare kan undersöka dina ögon och ge dig råd om lämplig behandling, inklusive antibiotika, antiinflammatoriska medel eller andra mediciner. Det är alltid viktigt att skydda dina ögon från skador och irritation genom att använda skyddsglasögon vid farligt arbete eller i miljöer med risk för ögonskador.

Lindra svidande ögon orsakade av allergier

Hylo eye care är ett företag som specialiserar sig på ögonsjukdomar och ögonbesvär, inklusive svidande ögon. De erbjuder ett brett utbud av produkter som kan hjälpa till att lindra symtomen av svidande ögon och förbättra ögonhälsan. En av Hylo eye cares produkter som kan hjälpa mot svidande ögon är Hylo-Dual. Detta är en ögondroppe som innehåller två aktiva ingredienser: hyaluronsyra och dexpanthenol. Hyaluronsyra är en naturlig fuktgivande substans som återfuktar ögonen och lindrar torrhet, medan dexpanthenol är en form av vitamin B5 som kan hjälpa till att reparera och skydda ögats yta.

En naturlig och skonsam lösning för svidande ögon

En annan produkt som kan vara användbar mot svidande ögon är Hylo-Comod. Detta är också en ögondroppe som innehåller hyaluronsyra, men är utformad för att lindra mer milda symtom av ögonirritation, som exempelvis svidande ögon och lätta irritationer. Hylo-Gel är en annan produkt som kan hjälpa mot svidande ögon. Det är en tjockare ögondroppe som också innehåller hyaluronsyra, men är utformad för att ge mer långvarig fuktning och lindring av torrhet. Detta gör det till en bra produkt för personer som lider av mer allvarlig torrhet i ögonen och kan därför lindra svidande ögon som orsakas av torrhet.

Vanliga faktorer som kan orsaka svidande ögon och hur du undviker dem

Om svidande ögon orsakas av en infektion kan det vara nödvändigt att besöka en ögonläkare för att få behandling med antibiotika eller andra mediciner. För att förebygga torra ögon kan det vara användbart att ta pauser från skärmar och att blinka regelbundet för att hålla ögonen fuktiga. Det kan också vara till hjälp att använda luftfuktare eller att undvika miljöer med låg luftfuktighet. Svidande ögon och sveda i ögonen är vanliga symptom på en mängd olika tillstånd, från allergier och torra ögon till infektioner och sjukdomar. Det är en obehaglig känsla som kan påverka vårt dagliga liv negativt och som bör tas på allvar.

Svidande ögon och allergier

Svidande ögon kan kännas som en brännande, stickande eller kliande känsla i ögonen, som kan orsaka tårflöde och rodnad runt ögonen. Det kan också göra det svårt att öppna ögonen och att utsättas för starkt ljus. Orsakerna till svidande ögon kan vara många och varierade. En vanlig orsak är allergi, där ögonen reagerar på olika ämnen som pollen, damm eller djurhår. Torra ögon är en annan vanlig orsak, särskilt bland personer som tillbringar mycket tid framför en skärm eller i en luftkonditionerad miljö. Infektioner som konjunktivit eller ögoninflammation kan också orsaka svidande ögon.

Varför torra ögon?

Torra ögon

Varför?

Torra ögon är i själva verket besvär som påverkar ögats så kallade tårfilm. Normalt producerar tårkörtlarna hela tiden tårvätska som fördelas jämnt över ögats yta vid varje blinkning. Denna tårfilm förhindrar uttorkning, smörjer ögonlocket och ser till att ljuset bryts rätt. Vid besvär med torra ögon produceras antingen för lite tårvätska eller så avdunstar den för snabbt.

Orsaker

En av fem vuxna svenskar har problem med torra och trötta ögon i varierande grad, och orsakerna är flera bl a mer tid framför datorskärmar och smartphones som gör att man blinkar färre gånger. Andra vanliga orsaker är användning av kontaktlinser, rökning och vistelse i miljöer med air condition. Det kan också bero på kost, ålder, klimakteriet, sjukdomar, läkemedel m.m.

Symtom

Den som har torra ögon upplever ofta att det bränner, svider eller skaver i ögonen, att de är trötta och röda, rinner hela tiden och att det är svårt att sätta i linser. Idag erbjuds symtomlindring med hjälp av en rad olika smörjande ögondroppar med olika innehåll, Omega-3 kapslar och läkemedel mot torra ögon.

Alla kan drabbas av torra ögon!

Miljö, ålder och livsstil kan ge besvär

Om oss

Medilens Nordic AB är en ledande leverantör av produkter
mot besvär med torra ögon i Norden

Produkterna finns representerade på apotek och hos optiker. Sedan 2003 representerar Medilens serien HYLO ögonvård och i Sverige har vi marknadsfört produktkonceptet under namnet ”Pigga Ögon”. Produkterna är tillverkade av det tyska läkemedelsföretaget URSAPHARM Arzneimittel GmbH som är både nummer ett i Tyskland och ett av Europas ledande företag inom receptfria produkter som behandlar besvär med torra ögon. Medilens startade 1997 och är ett agenturföretag som säljer produkter inom ögonvård till ögonläkare, ögonkirurger, ögonsköterskor, ögonmottagningar, optiker, apotek och vårdcentraler.

Kontakta oss

Har du några frågor om våra produkter?